Ghidul afacerii | Cum alegi, intretii si inlocuiesti corect placutele de frana ?
15628
post-template-default,single,single-post,postid-15628,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Cum alegi, intretii si inlocuiesti corect placutele de frana ?

Cum alegi, intretii si inlocuiesti corect placutele de frana ?

Una dintre cele mai uzuale operatiuni in service este inlocuirea placutelor de frana. Aceste piese de dimensiuni reduse sunt esentiale pentru siguranta in trafic, motiv pentru care trebuie sa stii cum sa le alegi, cum sa le ingrijesti si cand sa le inlocuiesti.

Acest service auto Militari ne-a oferit o serie de informatii legate de placutele de frana, care ar putea sa iti fie de foarte mare ajutor.

 

Alegerea placutelor de frana, extrem de importanta

 

Pe piata exista mai multe tipuri de placute de frana, iar calitatea lor poate sa decida gradul de siguranta din timpul fiecarei calatorii.

Atunci cand achizitionezi un set de placute de frana este bine sa tii cont de originea lor, de materialul din care sunt construite si de parametrii de franare.

In ceea ce priveste originea, poti opta pentru placute originale, cunoscute dupa indicativul OE sau pentru placute analoage ( placute OEM sau placute aftermarket). In general, placutele originale sunt cele mai costisitoare, insa reprezinta un important atu pentru valoare masinii. Este indicat ca toate piesele pe care le folosesti sa fie originale, daca vrei sa pastrezi o valoare cat mai mare la revanzare.

Daca acest aspect nu conteaza foarte mult, poti opta pentru piese OEM ( Original Equipment Manufecture ) sau pentru variantele aftermarket. Placutele OEM sunt produse in aceleasi fabrici ca si cele originale, insa nu poarta brandul auto caruia li se adreseaza. Placutele aftermarket sunt produse de companii independente si de regula sunt mai ieftine. De multe ori, placutele aftermarket pot fi de foarte buna calitate, insa alegerea lor trebuei sa se faca cu o foarte mare atentie. Daca iti doresti sa mergi la sigur, varianta OE si OEM este cea mai potrivita.

In ceea ce priveste materialele, exista mai multe optiuni:

 

  1. Placutele semi-metalice. Sunt ieftine, se potrivesc pe foarte mmulte modele auto si sunt foarte utilizate. Din pacate, daca nu sunt schimbate frecvent acestea pot uza discul de frana. In general, iti dai seama rapid cand placutele sunt uzate, deoarece fac un zgomot puternic in timpul franarilor lungi.

 

  1. Placutele organice. Sunt placute gandite in asa fel incat sa fie cat mai prietenoase cu mediul inconjurator si cat mai silentioase. Acestea sunt potrivite, de regula, pentru masini mici, de oras, cu o masa totala foarte scazuta.

 

  1. Placutele ceramice. Sunt placute din ce in ce mai prezente pe masinile scumpe. Acestea sunt costisitoare, insa au avantajul unei functionari silentioase si a unei rezistente mari. Rezista fara probleme atat la temperaturi scazute, cat si la temperaturi inalte si se dovedesc eficiente in franare.

 

Indiferent de tipul placutelor pentru care optezi, nu trebuie sa neglijezi parametrii acestora. Dintre acestia, cei mai importanti sunt temperatura la care rezista, coeficientul mediu de frecare sau anduranta.

Niste placute de frana obisnuite pot rezista la temperaturi de pana al 350 de grade Celsius. Placutele de frana performante, pot rezista pana la 500 de grade Celsius.

In ceea ce priveste coeficientul mediu de frecare, acesta este de pana la 0.5 μ pentru placutele originale și de pana la 0.35 μ  pentru placutele aftermarket.

Pe lista parametrilor care conteaza se numara si anduranta. Placutele metalice sunt foarte populare datorita rezistentei lor foarte mari. Din pacate, acestea uzeaza rapid discurile de frana. De partea cealalta, placutele organice sau cele ceramice sunt mult mai prietenoase cu discurile, insa trebuie sa fie schimbate la intervale mai scurte de timp.

 

Cand trebuie sa inlocuiesti placutele de frana?

Inlocuirea placutelor de frana trebuie sa se faca ori de cate ori simti o senzatie de vibratie in volan, auzi zgomote ciudate in timpul franarii sau pedala de frana nu se mai simte atat de ferma precum era odinioara. DE asemenea, trebuie sa inlocuiesti placutele atunci cand pe discuri apar striatii.

De regula, durata medie de viata a unei placute de frana este de 50000 -100000 de km, in functie de modul in care conduci. Este bine sa franezi lin si constant, sa pastrezi distanta mare fata de vehiculul din fata ta si sa asculti cu atentie ceea ce iti spun placutele, deoarece atunci cand au o problema, tind sa fie zgomotoase.

No Comments

Post A Comment