![](https://ghidulafacerii.ro/wp-content/uploads/2022/08/2.png)
Ce este si cum poate fi tratat lipomul
Ce este si cum poate fi tratat lipomul
Ce sunt lipoamele?
- Lipoamele sunt formațiuni tumorale, unice sau multiple, situate sub piele. Acestea nu au simptomatologie și nu prezintă dureri decât daca sunt dispuse în zonele de iritație permanentă, în apropierea unor nervi, sau dacă sunt intens vascularizate. Lipomul nu este însă o formațiune tumorala malignă (nu este cancer) și în evoluția sa se poate complica doar prin creștere și prin aspectul inestetic al zonei unde se dezvoltă.
Forme clinice
- Lipomul solitar – lipom unic, cu diferite localizări și dimensiuni. Din punct de vedere histopatologic se descriu angiolipoame și hibernoame;
- Lipomul multiplu – număr crescut de lipoame, apărute odată sau succesiv. Ele pot fi idiopatice (nu se cunoaște cauza) sau secundare. Cele secundare pot apărea după naștere, slăbire rapidă, puseu de reumatism acut, traumatisme sau se pot asocia cu hipercolesterolemia;
- Lipomatozele – lipoame multiple dispuse simetric, asociate cu diverse sindroame.
- Adenolipomatoza cervicala (ceafa de bizon) – cu depuneri de grăsime pe părțile laterale ale gâtului, sub bărbie și ceafă. Mai pot fi depuneri de grăsime și în partea superioară a trunchiului, precum și lipoame izolate în alte regiuni ale corpului. În multe cazuri se asociază cu obezitate. E mai frecventă la bărbați;
- Boala Dercum (neurolipomatoza dureroasă) – obezitate asociată cu mase grăsoase subcutanate, dureroase spontan și la palpare. Aceste mase adipoase pot fi prezente în orice zonă a corpului, cu excepția feței, gâtului, mâinilor, picioarelor și spațiilor interarticulare. Apare de obicei la femeile obeze în preajma menopauzei.
Care sunt cauzele apariției lipomului?
- S-a observat ca lipoamele apar cel mai frecvent la persoanele de vârsta a doua și își pot face apariția în diferite zone ale corpului. Acestea sunt majoritar nedureroase si au o creștere lentă ( pe parcursul mai multor ani). Poate exista o predispoziție genetică, iar posibilitatea de a moșteni o astfel de boală este destul de mare. O mică leziune poate determina apariția lipomului. Acesta se mai poate asocia si cu dislipidemia (modificări în metabolismul grăsimilor – trigliceride, colesterol), cu rezistența la insulină și cu diabetul zaharat de tip 2.
- Atunci când lipomul se dezvoltă pe zonele vizibile ale corpului ( față, scalp, mâini ), deformează această zona și creează necesitatea estetica de a fi înlăturat. Nu prezintă alte complicații, dar pot fi însoțite de durere în cazul în care sunt poziționate în zonele de iritație permanentă, adică la nivelul centurii, al gulerului, sub braț sau pe picioare.
Diagnostic
- Diagnosticul este prin examen clinic și constă în palparea zonei și observarea unei consistențe moi care se mișcă liber sub piele și care prezintă un contur bine definit. De asemenea diagnosticul se poate completa și printr-o ecografie care poate exclude varianta altor afecțiuni.
Ce presupune interventia chirurgicala pentru tratarea lipomului?
Interventia chirurgicala de tratare a chisturilor este facuta de catre Doctor Mihai Tache, medic primar in chirurgie plastica si reparatorie la Clinica Optimed din Buzau.
Daca se ia hotărârea de a scăpa de aceasta formațiune tumorală, trebuie să ne adresam unui medic chirurg. Majoritatea lipoamelor pot fi îndepărtate sub anestezie locală. Pentru lipoamele foarte mari sau dispuse în zone deosebite poate fi necesară anestezia generală sau rahianestezia.
Incizia este de obicei de câțiva centimetri, după care se excizează lipomul (împreună cu capsula sa) și se suturează. Pansamentul se schimbă la 2-3 zile și firele se suprimă după circa 12 zile.
Recuperarea
Recuperarea după o astfel de intervenție este ușoară și este relativ rapida. Se poate relua activitatea fizică precum și activitatea profesională imediat după intervenție daca lipomul este unul de dimensiuni mici și nu se află în zone sensibile ale corpului. In caz contrar, recuperarea va dura aproximativ una, doua săptămâni.
No Comments