Ghidul afacerii | Lentilele pentru ochelari – Cum trebuie alese
15618
post-template-default,single,single-post,postid-15618,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Lentilele pentru ochelari – Cum trebuie alese

Lentilele pentru ochelari – Cum trebuie alese

Lentila este o piesa optica facuta dintr-un material transparent (de regula, sticla sau material plastic), cu doua suprafete curbe si opuse, ce se foloseste in mod singular sau impreuna cu alte piese similare pentru a concentra sau a diverge lumina si a forma imagini ale obiectelor.

Fenomenul pe care se bazeaza lentilele este cel de refractie a luminii, acesta referindu-se la schimbarea directiei de propagare a luminii atunci cand ea trece dintr-un mediu transparent in altul.

Intr-o forma sau alta, lentilele sunt create si folosite de oameni inca din Antichitate, fiind chiar mentionate in comedia Nephelai (Norii) a poetului Aristofan din Grecia Antica, in care se vorbeste despre o lentila convergenta utilizata cu scopul de a da foc unui obiect concentrand cu ajutorul ei razele soarelui. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca imparatul roman Nero obisnuia sa foloseasca o bucata de smarald cu suprafete concave, foarte asemanatoare unei lentile, atunci cand asista la luptele de gladiatori. Se crede ca imparatul apela la aceasta bucata de smarald pentru a vedea mai bine deoarece suferea de miopie. Cele mai exacte date despre primele lentile optice provin insa din primul tratat semnificativ de optica scris de matematicianul persan Alhazen (965 – 1038), care a pus in discutie rolul cristalinului ochiului in formarea imaginilor pe retina. Raspandirea lentilelor a avut loc abia dupa ce s-au inventat ochelarii, acest lucru petrecandu-se, cel mai probabil, in Italia, la finele secolului al XIII-lea.

In zilele noastre, lentilele de ochelari sunt cel mai des folosite pentru a ne imbunatati vederea, dar si pentru a ne feri de razele ultraviolete ale soarelui, care pot fi extrem de nocive. Doar medicul oftalmolog si opticianul iti pot spune ce fel de lentile iti sunt utile pentru a-ti corecta vederea. Este insa la latitudinea ta alegerea materialelor si a designului ochelarilor de vedere. Datorita progreselor in tehnologiei, acum putem folosi lentile ochelari Iasi realizate din materiale mai usoare si mai practice, care sa ne fie extrem de confortabile si sa ne simplifice viata, imbunatatindu-ne vederea pana la perfectiune.

 

Afectiunile oftalmologice si lentilele de ochelari

Corectia optica se face in functie de eroarea de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie). Prin urmare, daca ai nevoie de o singura de ochelari de vedere, fie pentru apropiere, fie pentru departare, atunci lentilele ochelarilor vor fi monofocale.

Daca, insa, ai probleme atat in a vedea bine imaginile aflate aproape, cat si pe cele de la distanta, poti opta fie pentru doua perechi de ochelari, fie pentru una singura, cu lentile bifocale. Lentilele bifocale au calitatea de a realiza corectia optica atat pentru aproape, cat si pentru distanta.

In cele din urma, exista lentilele progresive, denumite si lentile multifocale, care sunt, de fapt, niste lentile bifocale cu o calitate in plus, de a imbunatati vederea la distanta intermediara. Confortul pe care il ofera ochelarii de vedere cu lentile bifocale sau progresive este incomparabil fata de cel pe care il ofera ochelarii cu lentile monofocale, asadar daca ai atat miopie, cat si hipermetropie, iti recomandam sa optezi pentru una dintre aceste tipuri de ochelari.

 

Materialul lentilelor de ochelari

Cand vine vorba de materiale, lentilele de ochelari cele mai populare in ziua de azi sunt cele din sticla, plastic sau policarbonat/trivex. Pacientul poate alege ce material doreste, insa recomandat ar fi sa ia in considerare stilul sau de viata si ramele ochelarilor.

Fiecare dintre cele trei materiale enumerate mai sus au atat avantaje, cat si dezavantaje. Cele de sticla, de pilda, se zgarie mai greu decat lentilele din plastic, insa se pot sparge mai usor. Totodata, sunt mai grele, prin urmare ar trebui sa fie montate doar pe rame cu contur. Lentilele de plastic, in schimb, sunt usoare, prezinta o rezistenta mare la lovituri, au tratamente de suprafata ce maresc durabilitatea si transparenta lentilelor si, nu in ultimul rand, pot fi montante pe absolut orice tip de rama. Singurul lor dezavantaj este cel estetic, multi considerandu-le mult mai atractive pe cele din sticla.

Varianta cea mai indicata pentru copii o reprezinta lentilele din policarbonat. Acestea sunt, de asemenea, potrivite sportivilor si celor care au o viata foarte activa. Rezistenta acestor lentile este uluitoare! Lentilele din policarbonat sunt de 12 ori mai rezistente decat cele din plastic. Totodata, acestea sunt cu 30% mai usoare decat lentilele din plastic si au avantajul ca pot fi montate pe orice tip de rama.

No Comments

Post A Comment